Wanneer je eenmaal een relatie hebt, is het soms moeilijk om te beslissen of de vrouw of man inderdaad de ware voor je is. Hoe kun je daarover ooit zeker zijn? Maar er zijn twee dingen die in ieder geval moeten kloppen wil je een goede basis hebben voor en duurzame relatie.
Iedere keer wanneer je verliefd wordt hoop je dat je dit keer de ene ware hebt gevonden. Want het zou fijn zijn om voor altijd samen te blijven. Het ligt nu eenmaal in de menselijke aard om te zoeken naar iemand met wie we de rest van ons leven willen samen zijn. Iemand met wie je je diepste gevoelens kunt delen maar ook al dat andere.
Toch weten de meesten van ons wel hoe pijnlijk het kan zijn wanneer zo’n relatie op zijn einde komt, en dus willen we allemaal dat een relatie zo lang mogelijk zal duren en natuurlijk ook dat we er blij en gelukkig mee zijn en worden.
Helaas is de werkelijkheid anders. De meeste relaties en meer dan de helft van de eerste huwelijken stranden vroeger of later. Het percentages ligt zelfs nog hoger bij tweede of derde huwelijken. Ook wanneer beide partners besluiten dat het beter is te stoppen, zouden ze natuurlijk eigenlijk veel liever willen dat het anders was verlopen.
Gek genoeg komt dat omdat we om de verkeerde reden aan een relatie beginnen. We worden verliefd en allerlei hormonen brengen dan ons hoofd op hol. Tijdelijk. Want uiteraard zijn deze gevoelens van voorbijgaande aard. Dus zou het handig zijn om bijtijds te bedenken of er nog andere redenen zijn waarom je je aan deze persoon zou willen binden.
Er zijn twee belangrijke graadmeters die bepalen of je relatie op het goede spoor zit zodat die ook op de lange termijn voldoening, intimiteit en passie zal blijven opbrengen.
Ten eerste, kijk eens goed naar de ouders van je partner. Het klinkt misschien raar, maar de manier waarop je met ze omgaat zegt heel veel over de kwaliteit van je eigen relatie. Wanneer je niet goed met ze kunt opschieten en misschien zelfs een hekel aan ze hebt, pas dan op!
De tweede graadmeter zijn de normen en waarden van je partner. Normen hebben te maken met wat mensen “normaal” vinden. Bijvoorbeeld wie de kinderen opvoedt, of een vrouw haar inkomen moet verdienen of dat de man de baas is in huis waarden hebben te maken met de kwaliteit en gevoelens die mensen belangrijk vinden. Bijvoorbeeld vrede, vrijheid, avontuur en creativiteit. Komen de normen en waarden van je partner overeen met jouw normen en waarden?
Wanneer jouw normen en waarden niet overeenkomen zal het moeilijk zijn een duurzame relatie te hebben met iemand die aan totaal andere dingen waarde hecht dan jij. Denk maar eens aan een partner die dol is op avontuur terwijl jij veiligheid boven alles prefereert! Het zal heel lastig zijn omdat jullie altijd allebei iets anders willen of dingen anders zien.
Als je beide graadmeters gebruikt dan heb je een goed inzicht in hoe succesvol je relatie op de lage termijn zal zijn.
Wil jij ook dat je relatie klopt?
Bekijk en Download de e-cursus “Betere Relaties met Iedereen” nu >>>