Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer je partner je uit de weg gaat, je elkaar eigenlijk nauwelijks spreekt of wanneer jullie over van alles en nog wat ruzie hebben zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets goed mis zit in je relatie. Maar wanneer je tijdig en adequaat reageert, hoeft het niet tot een breuk te leiden.
Het gebeurt regelmatig dat relatie stuk lopen; 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding, niet geregistreerde relaties nog veel vaker. En toch wil niemand dat echt, sterker nog, vaak komt het bij één van de partners aan als een donderslag bij heldere hemel. Diegenen voelen zich geschokt, verward, verraden en afgewezen omdat ze de breuk niet hebben zien aankomen.
De in de steek gelaten partner vraagt zich af wat hij of zij verkeerd heeft gedaan en of het mogelijk geweest zou zijn de breuk te voorkomen of alsnog te herstellen. Zelden zijn er echter géén voortekenen, alleen worden ze door de drukte van het bestaan, en de ogenschijnlijke urgentie van alledaagse dingen, over het hoofd gezien of genegeerd. Want natuurlijk gebeurt er altijd wel iets vervelends binnen je relatie of zijn er dingen die je anders zou willen zien, maar neem je niet de tijd en de moeite om er onmiddellijk iets aan te doen.
Hoewel het sommige stellen nog wel lukt om hun relatie weer op de rails te krijgen en de schade te herstellen van de scheiding, is het veel eenvoudiger wanneer je een dergelijk “breaking-up”stadium kan voorkomen. Wanneer je je bewust bent van de voortekenen en situaties kunt herkennen kan dat er voor zorgen dat je niet op een kwade dag verrast wordt door een afscheidsbriefje op de keukentafel.
Vermijdingsgedrag
Op een gegeven moment in je relatie gaat ieder zijn eigen gangetje. De eerste verliefdheid is over en maakt plaats voor dagelijkse routine. Maar wanneer je partner meer tijd besteedt aan andere zaken dan aan quality time met jou, wordt het tijd om in te grijpen. Niet alleen wanneer hij in plaats van één keer per week 2 of 3 keer met zijn vrienden gaat stappen, maart ook wanneer hij zich verschuilt achter zijn werk of hobby’s, moeten de alarmbellen bij jou gaan rinkelen. Wanneer sms-jes onbeantwoord blijven, emails worden genegeerd en telefoontjes afgewezen, dan is dat echt een signaal dat hij je probeert te ontwijken.
Weinig begrip en communicatie
Voel je de laatste tijd ongemakkelijk in gesprekken met je partner? Of praat je überhaupt niet meer met elkaar over belangrijke, persoonlijke zaken? Iedere relatie staat of valt met goede communicatie, dus als dat wegvalt heb je een probleem. Overigens valt dit vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag, want als je partner eerder zijn bed in duikt dan jij, dan vermijdt hij niet alleen jou, maar ook de mogelijkheid tot communicatie en dus overleg en wederzijds begrip en respect.
Ruzies
Uiteraard heb je wel eens onenigheid, maar als de ruzies steeds hoger oploper of steeds vaker voorkomen, gaat er iets niet goed. Ook als het ruziën niet meer over dagelijkse dingen gaan maar een meer persoonlijk en vijandig karakter krijgen is dat een veeg teken. Zeker wanneer er niets uitgesproken wordt omdat er voor de rest geen communicatie is, leidt een dergelijke situatie zonder ingrijpen onherroepelijk tot een breuk. Het komt ook vaak voor dat een partner voortdurend ruzie zoekt om op die manier een excuus te zoeken voor reeds bestaande breuk- en vertrekplannen.
Elkaar uit de weg gaan, gebrekkige communicatie en veelvuldig ruziën zijn drie slechte voortekens. Vindt uit wat er aan de hand is en doe er iets mee, voor het te laat is. Praat dus met elkaar en luister vooral ook naar wat de ander te zeggen heeft zonder meteen te oordelen. Sta open voor elkaars standpunt en toon begrip. Vervolgens zoek je samen naar een oplossing, uiteraard respecteer je daarbij eventuele verschillen tussen jou en je partner.